Cumhurbaşkanlığı Makamı'nın 29 Ocak 2022 tarihli ve 2022/1 sayılı Genelge'sinde "Millî kültürümüzü yabancılaşmaya ve sosyal yozlaşmaya karşı muhafaza etmek, geleceğimizin teminatı olan çocuk ve gençlerimizin, sosyal medya ortamları da dâhil bazı mecralardaki tüm yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayımların zararlı içeriklerine maruz kalmaları sonucu bedensel ve zihinsel gelişimlerinin olumsuz etkilenmesini önlemek adına gereken adımların kararlılıkla atılması gerekmektedir." ifadelerine yer verilmiştir.
Bu kapsamda çocuklarının eğitiminde en önemli yapı taşlarından biri olan ailelerin ve devamında toplumun sağlığının korunmasına katkı sağlamak; aile içi ilişkiler, ev yönetimi ve çocukların davranış yönetimlerine rehberlik edilmesi, millî ve manevi değerlerimizin aileler yoluyla çocuklarımıza aktarılmasıyla amaçlarıyla Bakanlığımız Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından Aile Okulu Projesi başlatılmıştır.
Kocaeli Millî Eğitim Müdürlüğü olarak kültürel değerler bağlamında aile kurumunun önemine inanmakta ve "Eğitim aileden başlar" sözünü ilke edinerek Bakanlığımızın başlattığı proje kapsamında çalışmalarımıza devam etmekteyiz.
İlimizde görev yapan 21 öğretmenimiz Bakanlığımız tarafından açılan Aile Okulu Eğitici Eğitimi kurslarına katılmış ve ilimize döndüklerinde 1.639 öğretmene bu eğitimi vermişlerdir. Eğitim alan öğretmenlerimiz İlimiz halk eğitimi merkezi müdürlükleri aracılığı ile 665 kurs açarak 20.563 kadın, 3834 erkek olmak üzere toplam 24.397 veliye eğitim vermişlerdir. Eğitimlerimiz; Aile Okulu, Ailede İlk Yardım, Trafik Öğreniyorum ve Çevre ve İklim Değişikliği Farkındalık kurs programları olarak açılmaktadır.
Özellikle Aile Okulu Kurs Programında; Sosyal ve Duygusal Beceri Gelişimi, Aile İçi İletişim Becerileri, Akran İlişkileri, Bilinçli ve Güvenli Teknoloji Kullanımı, Çatışma ve Stres Yönetimi, Bağımlılık, Ahlaki Gelişim, Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite konularına yer verilmiştir.
Programın uygulanmasında ağırlıklı olarak bireysel öğrenmeyi destekleyici yöntem ve teknikler uygulanmış ve eğitim sürecinde; anlatım, problem çözme, gösterip yaptırma, bireysel çalışma, küçük grup çalışması, soru cevap, örnek olay ve gösteri (demonstrasyon) yöntemleri uygulanmıştır.
Aile eğitimlerimizin tüm veliler için kapsayıcı ve erişilebilir hale getirilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.