Ülkemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi ile nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanmasında önemli katkıları olan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), farklı üretim ve hizmet sektörlerini bir araya getirmesi nedeniyle mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırma potansiyeline sahiptir. İşletmelerin nitelikli işgücü ihtiyaçlarının karşılanmasının sağlanması amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının OSB'lerde yer alması, eğitim-sektör işbirliği açısından önem arz etmektedir.
Organize Sanayi Bölgelerindeki mesleki eğitim merkezlerinin yaygınlaştırılması, bu okulların OSB'lerde yer alan işletmeler ile iş birliğinin güçlendirilmesi, OSB'lerin mesleki eğitime erişim kapasitelerinin artırılması, mezunların istihdam olanaklarının artırılarak ülkemizin üretim gücüne katkı sağlanması amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında 18 Kasım 2021 tarihinde "Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü" imzalanmıştır.
Protokol sonrasında OSB'lerle işbirliğini güçlendirmek adına gerçekleştirilen toplantıların üçüncüsü 13 Aralık 2021 tarihinde Saat 14:00'de Kocaeli Valiliği Karamürsel Toplantı salonunda gerçekleştirilmiştir. İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Ömer AKMANŞEN'in başkanlığında yapılan toplantıya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü temsilcisi, Kocaeli'de faaliyet gösteren 13 OSB'nin yöneticileri, bu 13 OSB ile eşleştirilen Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin ve Mesleki Eğitim Merkezlerimizin Müdürleri katıldılar.
İlgili protokol kapsamında tüm OSB'lerde Mesleki Eğitim Merkezi İrtibat noktaları oluşturularak işletmelerin ve firmaların mesleki eğitime hızlıca ulaşmaları konusunda önemli bir adım atılmıştır. Protokol kapsamında yapılacak diğer faaliyetler ise şöyledir:
OSB'lerde MEMP uygulamalarının yaygınlaştırılması ile eğitim öğretime katılımların artırılması.
OSB'lerde çalışanların kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik sınav ve belgelendirme faaliyetlerinin tanıtımı ve katılımların artırılması.
Protokol kapsamındaki okullarda görevli yönetici ve o etmenler ile OSB yöneticilerine yönelik hizmet içi eğitim/işbaşında eğitim/uzaktan eğitim düzenlenmesi.
Okul atölye ve laboratuvarlarım yeni teknolojilere dayalı olarak donatılması, desteklenmesi ve temrinlik malzeme desteği sağlanması.
Mezun öğrencilerin istihdamına katkı sağlaması.
Öğretim programlarının ve eğitim materyallerinin güncellenmesi.
Mesleki ve teknik eğitime yönelik etkinlikler (kariyer günü, rehberlik, yarışma, gezi vb.) ve farkındalık faaliyetleri düzenlenmesi.